Múlt idéző, különleges kiadványok

Jubileumi visszaemlékezésünk részeként két különleges kiadványt kínálunk mindenkinek, amelyek ajánlásait alább olvashatják.

Megvásárolhatóak az iskolában, amellyel az iskolát és a tanulóifjúságot is támogatják.


Jubileumi emlékiratok

ELŐSZÓ
Sosem tudtam elfogadni azt a magatartást és gondolkodást, amikor valaki elfelejti a gyökereit, elfelejti honnan jött és úgy gondolja az, ami a jelenben történik vele, nem függ a múlttól. Mindannyian tudjuk, hogy a tegnap igenis hatással lehet ránk, hiszen a jelen és jövő, a múlt nélkül nem létezhet.
2017 tavaszán amikor vezetői pályázatomat írtam nem volt lehetőségem bepillantani az intézmény régmúltjába. Azonban tisztában voltam azzal, hogy e tradicionális iskolát jól és méltósággal csak úgy lehet vezetni, ha megismerjük elődeink munkáját, átérezzük az elhivatottságot és a mindennapok szellemiségét, amelyeket e falak magukban hordoznak.
Ez a kötet nem csak nekem segít abban, hogy elém tárja a múlt pillanatait, hanem általa minden olvasója megtudhatja miért különleges a vonatkerti iskola.
Köszönetet mondok mindenkinek, aki „életre keltette” e jubileumi emlékiratot, saját nézőpontjából megírta történetét, segítve ezzel a visszaemlékezést a jelen, s a jövő nemzedékének egyaránt.

Radnóti Miklós, a Bajai Eötvös József Általános Iskola intézményvezetője


A "Göndör"  - Egy diáktanya megszületésének története

ELŐSZÓ
Sokan sokféle táborban jártunk gyermekkorunkban. Kárász, Zánka, Berény felejthetetlen emlékeket idéznek fel bennünk. Ezen alkalmakkor lehettünk először igazán magunk. Szüleink kissé féltve engedtek el minket, mi pedig alig vártuk az önállóságot, de azt is tudtuk a tanító nénik és bácsik megóvnak majd minket minden veszélytől.
Hasonlóan képzelem el azt a csodálatos helyet, amelyet egy közösség alkotott, épített és valósított meg annak érdekében, hogy a vonatkerti gyerekek sok szép élménnyel gazdagodjanak minden tanévben. A sok fotó és történet, amiket láttam és hallottam azt bizonyítják, hogy szülő, tanár és diák egyforma odaadással gondozta, majd használta ki azokat az adottságokat, amelyeket e gyöngyszem tartogatott mindenki számára. A sátortábor, a bográcsozás, a bátorságpróbák, ahogyan a természet kincsei előbukkannak a holdfényben, mind előttem vannak, olyan élvezettel olvastam e kötet írásait.
Sokunk nevében köszönetet mondok Dr. Cseh Béla címzetes igazgató úrnak, a Göndör tanya megálmodójának e kiadványért, amelyben összegyűjtötte és megírta a Duna parti gyermektábor történetét. Annak a varázslatos helynek az üzenetét, ahonnan a gyermekhangot Bajáig vitte a víz.

Radnóti Miklós, a Bajai Eötvös József Általános Iskola intézményvezetője