Gyaxi DSE

Az Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája gyermek, szülő és pedagógus közössége kezdeményezésére 1988. május 11-én megalakult sportegyesület a közgyűlés határozata alapján a Gyaxi DSE nevet viseli.
Jelképe: az iskola épületét szimbolizáló hármas ív, DSE 1988. felirattal. A sportegyesület nyitott. Tagja illetve pártoló tagja lehet minden sportolni szerető gyermek és felnőtt, aki az alapszabályt elfogadja. Megalakuláskor Csala Imre szülő vállalta az elnöki teendők elvégzését. Az iskolai tanulmányokat befejező gyerekekkel együtt a szülők is elballagtak, így az első elnököt dr. Fraknói Rita, Vízi Attila, Moldvai István, Bagóczky Zsuzsanna, és a jelenlegi elnök, Gelleyné Halas Éva követte a sorban. Elnökhelyettes: Balatoni Zsolt

Az egyesület hat sportcsoportja sokféle lehetőséget kínál a szabadidő egészséges és hasznos eltöltésére.

1. Kosárlabda sportcsoport: a játék technikájának, szabályainak elsajátítása után több korcsoportban bajnokságokon mérhetik össze ügyességüket, tudásukat a gyerekek.

2. Cselgáncs sportcsoport: az iskolai helyi nevelési rendszer részeként 1-4. osztályig óratervi keretben testnevelés órákon ismerkednek meg a tanulók a sportággal. A délutáni edzések erre épülnek.

3. Sí sportcsoport: kezdő és haladó csoportnak sítáborok szerveződnek szakoktatók irányításával.

4. Labdarúgó sportcsoport: lányok és fiúk több korcsoportban házi bajnokságokon, helyi, területi és feljutásos versenyeken sportolnak. Az iskola gyermekközösségei által szervezett Göndör DT labdarúgó torna találkozóinak rendszeres résztvevői a sportcsoport tagjai.

5. Együtt a pályán sportcsoport: a sportjátékokat kedvelők játékos ügyességi versenyeken vehetnek részt. A színes kínálatból mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb sportolási formát.(Sumo bajnokság, asztalitenisz, tollaslabda, 33-as bajnokság, pókfoci, zsinórlabda, hulla-hopp karika, lábtenisz. stb.)

6. Turisztikai sportcsoport: kezdetben az érdeklődők éves turisztikai program alapján kerékpáros, gyalogos és vízi túrákon, táborozásokon, tájékozódási futóversenyeken vehettek részt.

1990-ben a Baja város által szervezett 7 próbás tömegsportakció is a turisztikai program részévé vált. A próbázók több mint 80%-a gyaxis volt. A második év után a részvételi arány változatlansága miatt a vezetőség úgy döntött, hogy önálló próbarendszert alakít ki. A megvalósításban közös felelősséget és munkát vállalt a testedző albizottsággal.

Pályázatokon nyert összegből kiépült a kenupark, így 9 négyszemélyes túrakenuval megalakult a Vízenjárók sportcsoportja, amely 1998-ban önálló egyesületté alakult.

1998-ban ünnepelte a GYAXI DSE fennállásának 10. évfordulóját. A Posta Sándor Sportcsarnokban egésznapos programmal tettük emlékezetessé ezt a napot. Élményt jelentett mindannyiunknak a hatalmas születésnapi torta, az ebből kiugró, pingponglabdát dobáló apró gyerekek látványa. A jókedv és a vidámság megsokszorozta azt az érzést, hogy jó együtt. A nap sikere megérlelte bennünk azt a gondolatot, hogy törekednünk kell a közös programok számának növelésére.

Egyesületünk 2008-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.