Göndör Diáktanya

Az Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája és a szülők közössége (korábban szülői munkaközösség, majd 1991-től Gyakorlós Egyesület) Sükösd alatt a Duna-part közvetlen közelében, 6142 m2 területű tanyát vásárolt. A pénzt az iskolához tartozók (szülők, pedagógusok, volt diákok) adták össze. A területen nem volt villany, megközelíteni csak a dunai töltésen lehetett, földúton. Az iskola kezdeményezésére azóta kiépült a környék összefogásával az elektromos hálózat. Azóta kiépült a kerékpárút, ami könnyebb megközelítést biztosít.

A tanya tulajdonjogát a Gyakorlós Egyesület alapítványának (Gyakorlós Gyermekekért Alapítvány) adta át. Az alapítvány az iskolával megállapodott arról, hogy a tanyát az iskola működteti. A szülők pénzbeli támogatáson felül társadalmi munkával is támogatták a tábor kialakulását. A munkának részesei voltak a gyerekek és a pedagógusok, az iskola dolgozói is, hogy mielőbb birtokba vehessük a területet.

A tanyán felépült a kútház (39 m talpmélységű kúttal), fürdő fiúknak-lányoknak napkollektoros vízmelegítővel, WC-k, valamint egy raktárépület. Elkészült a faszerkezetes fedett ebédlő, amely 15 m hosszú. A főépület is átalakításra került. Benne jelenleg melegítőkonyha, és két egymástól elkülönített, önálló vizesblokkal rendelkező szoba van. A tanya a működéshez szükséges alapvető berendezésekkel bír. Ezek közül több jelentős felújításra szorul.
A tanya a környéken Göndör-tanyaként volt ismert. Új helyzetében megőriztük az eredeti elnevezést, kiegészítve az új funkcióval. Így Göndör Diáktanya néven ismerik a használók és az érdeklődők.

A tanya eddigi működése során bebizonyosodott, hogy egyaránt alkalmas a most már közel 800 tanulós általános iskola munkájának segítésére, valamint vendégek fogadására is. A Bajától 12 km-re lévő, védett kerékpárúton megközelíthető tanyát rendszeresen látogatják az osztályok, igen gyakran a szülőkkel együtt. Évente ismétlődő nagy rendezvények is vannak (pl. a Gyakorlós Egyesület majálisai, a 7 próbás sportrendezvények zárásai).

A tábort idényjelleggel használjuk. Tavasztól őszig csoportos osztálykirándulások, iskolai programok színtere, nyáron itt táboroztatjuk a gyerekeket.

Kezdetben a katonaságtól kapott sátrakban, vaságyakon aludtak a gyerekek. Évente apró lépésekben fejlesztettük a tanyát.

Szervezünk szabadidős tábort, vízi tábort, művészeti tábort.

Érdeklődőket sok helyről fogadtunk már a táborban (pl. Budapest, Bátmonostor, Baja más iskolái). A tanyához kötődik a kispályás labdarúgóknak (általános iskolás korú fiúknak, lányoknak) kiírt Göndör Kupa.

2005-ben a Mobilitás Pályázati Igazgatóságtól 5.000.000,- Ft támogatást nyertünk a korszerűsítésre. Ebből az összegből sikerült megvalósítani, hogy a sátrakat felváltsa a faház, benne új, korszerű berendezéssel. Az akadálymentesítést is végre tudtuk hajtani.

A szülők, az iskola dolgozói most is nagyon sok áldozatos munkát vállaltak, hogy szebbé-jobbá tegyék táborunkat.

Terveink között szerepel, hogy a tábort nyitottá, mások számára is hozzáférhetővé tegyük.

A tanya előnyei:

  1. Jó megközelítés.

Közvetlenül a tanya mellett megy el a védett kerékpárút, amely a kék túra útvonalnak is része. A Duna kb. 50 m-re van. A vízen érkezőknek is könnyen elérhető.

  1. Látnivalókban gazdag természeti környezet.

A Duna legszebbnek mondott holtágai a tanya közelében vannak: Grébec 1,5 km, Rezét 3 km. Érdekes program a Sió-torok (5 km), valamint a Vajas-torok (2,5 km) vízi bejárása. Szárazföldi túrázóknak: a Vajas-toroknál kiépülő tanösvény (az ártér jellegzetességeit mutatja be, s itt tekinthetők meg a visszatelepített hódok várai is).

A tanyán lakóknak szervezhető kishajós (33 vagy 50 személyes) kirándulás. Vízen elérhető a Gemencet bejáró kisvasút egyik végállomása is.

  1. Megszervezett ellátás.

Jónevű étterem gondoskodik a táborlakók ellátásáról. Az orvosi felügyelet biztosított.