Elhunyt Dr. Szabó Balázsné Aranka néni

Elhunyt Dr. Szabó Balázsné Aranka néni életének 102. évében. Emlékét tisztelettel megőrizzük!

Dr. Szabó Balázsné Fehérvári Aranka magyar-német-történelem és orosz szakos tanár 2019. december 15-én életének 102. évében csendesen elhunyt.
Aranka néni 12 évig, 1962-től 1974-ig tanított főiskolánk elődjében, a Bajai Felsőfokú Tanítóképző Intézetben oktatóként, a magyar szakcsoport vezetőjeként, majd igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátott.
A tanítás mellett az intézet kulturális bizottságának elnöke volt, gondozta az irodalmi színpadot, rendezte az ünnepségeket, felkészítette a hallgatókat. Ezen kívül vezette a városi művelődési ház és a vaskúti úti laktanya irodalmi színpadát, oktatott a TIT által szervezett nyelvtanfolyamokon.
Igazgatóhelyettesként szervezte és irányította a tanítójelöltek gyakorlati képzését, felügyelte a gyakorlóiskola tevékenységét.

A külföldi társintézmények látogatásainak ügyintézése is a feladati közé tartozott, több alkalommal tolmácsolt is a látogatások során.
Tagja volt az Országos Nyelvi Szakbizottságnak, az Országos Pedagógiai Intézet tantervelőkészítő munkabizottságának és társlektora az Anyanyelvi tantárgy-pedagógia című főiskola jegyzetnek.
Tudományos munkája jelenleg is országos hírű és hatókörű. Az 1970-es években elméleti kidolgozója volt a komplex nyelvtantanítás módszertanának, amely az akkor országosan működő iskolarádióban, majd a Tanuljunk magyarul című könyvükben is megjelent. E rövid idő alatt 4 kiadásban, több mint 60-60.000 példányban jelent meg, ezeket gyorsan szétkapkodták pedagógusok, szülők, érdeklődők egyaránt. Így Szabó Balázsné elnyerte a Minerva Kiadó Nívódíját.
A minisztérium Miniszteri Dicsérettel ismerte el sokrétű, eredményes munkáját.
Aranka néni nyugdíjazása után is folyamatosan élénk szellemi tevékenységet végzett.
2017-ben, 100. születésnapján Budapesten Baja és az EJF küldöttsége emléklappal és figyelmességekkel, virágokkal köszöntötte.