Szülői tájékoztató az országos kompetenciamérésről - 2018. május 23.

A felmérés célja, általános ismertetése
A felmérést a közoktatásról szóló 2011. évi CXC. törvény 80. § (1) bekezdése és a 2016/2017. tanév rendjéről szóló 12/2016. (VI. 27) EMMI rendelet 11.  (1) bekezdése értelmében az Oktatási Hivatal, valamint az iskolák szervezik meg.
A mérések 6., és 8. évfolyamon az idegennyelvi, matematikai eszköztudás és a szövegértési képesség felmérésére terjednek ki. Az ország összes iskolájának minden telephelyén, minden 6., és 8. évfolyamos tanuló azonos időpontban és azonos körülmények között írja meg a tesztet. 

A felmérés  időpontja

2018. május 16., szerda (idegennyelv), a kezdési időpont: 8 óra.
2018. május 18., péntek (természetismereti kiegészítő mérés) a 6. c osztály tanulóinak, a kezdési időpont: 8 óra.
2018. május 23., szerda (matematikai eszköztudás és a szövegértési képesség), a kezdési időpont: 8 óra. (Iskolába érkezés időpontja: 730).
A mérés napja tanítási napnak minősül, amelyet az érintett tanulók a mérésben való részvétellel teljesítenek. További tanórai foglalkozást számukra nem szervezünk. 

A  felmérés  menete
A 6. és 8. évfolyam
tesztjei olyan eszköztudást mérő feladatokból állnak, amelyek elsősorban nem az iskolai tanterv konkrét megvalósulását mérik, hanem a tanulóknak azt a képességét,  hogy a tanultakat hogyan tudják alkalmazni valódi problémák, helyzetek megoldásában.

Mit kell hozni?
A megoldáshoz ceruzára, vonalzóra, számológépre, és tollra lesz szükségük a tanulóknak. Tízórait és innivalót ajánlott hozni! 

A tanulói kérdőív
A felmérés része egy tanulói kérdőív, amelyet minden tanuló kap. A kérdőívet a tanuló a szüleivel együtt otthon tölti ki, majd legkésőbb a teszt megírását követő napon (2018. május 24-ig) hozza vissza az iskolába! A kérdőív kitöltése önkéntes!

A felmérésben felhasznált tesztekről
Minden tanuló tesztfüzetét vissza kell küldeni, javításuk központilag történik (kivéve idegennyelv). A biztonságos adatkezelés érdekében a beküldendő tesztfüzeteket tanulói mérési azonosítóval látjuk el, amelyeket a tanulók a saját névjegykártyájukon hazavisznek. Kérjük a szülőket, hogy ezeket őrizzék meg, mert gyermekük tesztfüzetét a központi javítás után (2019. február végétől), csak ezzel az egyedi azonosítóval tekinthetik meg.

Radnóti Miklós intézményvezető